Witam was serdecznie , tak jak wspominałam już wcześniej , dzisiaj napisze jak przygotować kuskus .......;) Podam tutaj dwa przepisy na kuskus 1) będzie z książki -"sekrety kuchni arabskiej" Paola Scolari , 2) będzie to wykonanie moje , nauczono mnie libijskim sposobem .......;)
1) kuskus
Czas przygotowania : 1 godzina 20 minut + 3 godziny oczekiwania
Stopień trudności : średni
Dla 6-8 osób
1/2 kg kaszy przenicy durum
61/2 l wody , sól
Kuskus gotuje się w specjalnym dwuczęściowym garnku , złożonym z części dolnej do gotowania warzyw i mięsa oraz części górnej nadstawki z otworami , do gotowania na parze kaszy . Kaszę wrzucić do miski i palcami zmoczonymi w lekko osolonej wodzie wyrabiać , jak ciasto do uzyskania kuleczek nie większych od główki szpilki. Kuskus rozłożyć na Serwecie i pozostawić na 3 godziny , do wystygnięcia . Podgrzać około 1/2 litra wody w dolnej części , do górnej wsypać kasze przykryć i gotować 45 min . Wysypać do salaterki pokropić zimna woda i z powrotem gotować 20 min kuskus gotowy.
2) kuskus mój ;)
Potrzebne mi również naczynie do gotowania na parze. Najpierw w salaterce namaczam kuskus z sola i woda , gdy kuskus nasiąknie mieszam go palcami żeby nie było grudek . Wkładam do naczynia na górze i gotuje 30 min , wykładam do salaterki posypać czarnym pieprzem i wymieszać , dodaje 2 łyżki masła wymieszać żeby nie było grudek. Wkładam do górnego naczynia i gotuje kolejne 30 minut . Wykładam do miski i z gotującego się sosu zbieram łyżka tłuszcz , polewam kuskus tak żeby zmienił kolor , mieszam żeby nie było grudek , gotuje jeszcze przez 20 min i gotowe ........ Smacznego ......;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz