Translate

środa, 27 kwietnia 2016

Arabskie pierożki sambousek


Witam - dzisiaj będą arabskie pierożki sambousek , przepis pochodzi z "książka kucharska Dobre Rady -pomysł na mielone"

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki + do oprószenia
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 200 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • sól , pieprz
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1łyżeczka mięty
  • 1 pęczek natki pietruszki
oraz: olej do głębokiego smażenia - ok 12 sztuk.

  1. Farsz: natkę umyj , osusz i posiekaj , orzechy rozdrobnij , cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Cebulę wsyp na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oleju . Podsmaż aż się zeszkli , dodaj orzechy. Smaż chwilę mieszając. Wyjmij , odstaw do wystygnięcia . Na patelnię wlej trochę oleju , włóż mięso . Podsmaż mieszając, dodaj natkę i miętę , smaż chwilę. Odstaw do wystygnięcia , dopraw solą i pieprzem z jajkiem i cebulą z orzechami .
  2. Ciasto: mąkę przesiej do miski , wsyp proszek do pieczenia i sól , wymieszaj . wlej olej i ok.2/3 szklanki wody , aby wyrobić elastyczne ciasto . Rozwałkować placek o grubości 1-2 mm , pokroić je w kwadraty . Pośrodku każdego nałóż po łyżeczce farszu . Zlep brzegi , formując trójkąty.
  3. Pierogi smażyć partiami w głębokim oleju po ok. 5 min aż się zarumienią . Wyciągać na papierowy ręcznik .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz