Witam - dzisiaj będzie Tadżin z kurczaka ze śliwkami , przepis pochodzi z "książka kucharska Dobre Rady -Dania jednogarnkowe"
- 4 filety z kurczaka
- 200 g suszonych sliwek bez pestek
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki bulionu
- sól, pieprz cayenne
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru
- szczypta kurkumy
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- śliwki , migdały i rodzynki wsypać do osobnych misek . zalej wrzątkiem , odstaw do wystygnięcia , odcedź . migdały obierz , śliwki przekroić na pół.
- mięso umyj , osusz i pokrój w kawałki . Natrzyj solą i pieprzem. cebule obierz i pokrój w kostkę , wsyp na rozgrzane w garnku masło . podsmaż włóż mięso . podsmaż podlej woda , duś 20 minut .
- do mięsa dodaj śliwki, rodzynki ,migdały, natkę, koncentrat , pokrojona w paski paprykę , imbir , cynamon , kurkumę i bulion. dusić ok 10 min aż kasza wchłonie płyn . skrop cytryna .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz