Translate

piątek, 29 kwietnia 2016

Tadżin z kurczaka ze śliwkami


Witam - dzisiaj będzie Tadżin z kurczaka ze śliwkami , przepis pochodzi z "książka kucharska Dobre Rady -Dania jednogarnkowe"

  • 4 filety z kurczaka
  • 200 g suszonych sliwek bez pestek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz cayenne
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  1. śliwki , migdały i rodzynki wsypać do osobnych misek . zalej wrzątkiem , odstaw do wystygnięcia , odcedź . migdały obierz , śliwki przekroić na pół.
  2. mięso umyj , osusz i pokrój w kawałki . Natrzyj solą i pieprzem. cebule obierz i pokrój w kostkę , wsyp na rozgrzane w garnku masło . podsmaż włóż mięso . podsmaż  podlej woda , duś 20 minut .
  3. do mięsa dodaj śliwki, rodzynki ,migdały, natkę, koncentrat , pokrojona w paski paprykę , imbir , cynamon , kurkumę i bulion. dusić ok 10 min aż kasza wchłonie płyn . skrop cytryna .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz